25 Nisan 2018 Çarşamba
Anasayfa > Bosanski > Centralna mevludska svečanost održana u Begovoj džamiji
Centralna mevludska svečanost održana u Begovoj džamiji

Centralna mevludska svečanost održana u Begovoj džamiji

13.12.2016 09:56 12 14 16 18 yazdır
U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je održana Centralna mevludska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, povodom 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s.

Nakon podne namaza, program su izveli imami Mešihata islamske zajednice Sarajevo, hor Gazi Husrev-begove medrese i gosti iz Turske. Mevludu je prisustvovao i reis-l-ulema Husein-ef. Kavazović, a vazi-nasihat je poslije mevluda kazivao Husein ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme.


- Braćo i sestre, unesite Poslanikov život u svoj ibadet. Bojite se Allaha, nemojte se bojati ljudi. Unesite Poslanikov život u svoju porodicu, budite blagi prema članovima svoje porodice. Unesite Poslanikov život među svoje drugove, ashabe. Razgovarajte s njima, družite se. Unesite Poslanikov život u svoj komšiluk, budite od koristi ljudima. Tako nas je učio poslanik Muhammed s.a.v.s. - poručio je reis-l-ulema Husein-ef. Kavazović i uputio čestitku svim muslimanima u BiH povodom rođenja posljednjeg Božijeg poslanika, uz poruku da slijede život Poslanika onako kako je to od njih traženo.
Husein-ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme, istakao je obilježavanje dana rođenja Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s. nešto što je vijekovima čuvalo muslimane širom svijeta na okupu.


- Naša stara ulema koja je i čitala i pisala i prozu i poeziju i prevodila s arapskog, turskog i perzijskog podjednako, kazala je da je za ove balkanske prostore najbolji način okupljanja bosanskohercegovačkih muslimana i muslimana ovog dijela Balkana da se prisjetimo Muhammeda s.a.v.s. njegovog života, njegovo poslanikovanja, njegove smrti i lijepih riječi prenošenjem putem hadisa - rekao je Smajić.


Neposredno nakon klanjanja podne-namaza, prisutni su klanjali dženazu-namaz u odsustvu za žrtve terorističkog napada u Istanbulu u subotu.


Bir.ba

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri