20 Nisan 2019 Cumartesi
Anasayfa > Bosanski > Dan otvorenih vrata i testiranje na IUS-u
Dan otvorenih vrata i testiranje na IUS-u

Dan otvorenih vrata i testiranje na IUS-u

31.03.2017 21:12 12 14 16 18 yazdır
Osigurano 1.000 stipendija za najuspješnije učenike

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) već 13. godinu zaredom uspješno organizuje testiranje za stipendije za sve učenike četvrtih razreda srednjih škola. Testiranje je prilika da učenici pokažu svoje znanje i dobiju priliku da ostvare odgovarajuću stipendiju ili popust za školovanje na IUS-u. Ove godine IUS je osigurao 1.000 stipendija za najuspješnije učenike iz BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Stipendije mogu biti potpune, 100-postotne i pokrivaju sve troškove školarine na IUS-u, ili 50 postotne. Cilj ove vrste stipendiranja je podsticanje i promovisanje znanja i sposobnosti kao posebne vrline kod mladih ljudi.

Prof. dr. Tahsin Erkan Ture, rektor IUS-a, kazao je da je ispit za stipendije postao tradicija univerziteta, a u isto vrijeme organizovan je i Dan otvorenih vrata kako bi se budući studenti upoznali sa univerzitetom.


"Dolazi nam 1.800 studenata iz raznih krajeva BiH i prisustvovaće ispitu, koji se svake godine organizuje kako bi se utvrdilo znanje učenika koji apliciraju za stipendiju. Na osnovu njihovog znanja neki će dobiti stipendiju na našem univerzitetu. Ove godine smo donijeli neke značajne odluke koje se tiču stipendija. Povećali smo iznos stipendija i produžili njihov rok na pet godina. I ove godine ćemo dati stipendije koje možemo kategorizirati kao 100-postotne i 50-postotne. Zaista, IUS je jedan od najprestižnijih univerziteta u BiH i jedan od jako razvijenih, koji je dostigao veliki uspjeh na ovim prostorima. Učenici završnih razreda srednjih škola imaće priliku da se upoznaju sa našim univerzitetom i vide kvalitet našeg obrazovanja", kazao je Ture, te dodao:

"Moći će da vide da na našem univerzitetu studiraju mladi iz 45 zemalja svijeta, a isto tako i uposlenici dolaze iz 20 različitih zemalja. Za sve one koji su propustili današnje testiranje, ovaj ispit ponovićemo krajem maja."

Fondacija za obrazovanje Sarajevo (SEDEF) obezbjeđuje stipendije za učenike iz BiH. Njen predsjednik Hasan Topaloglu rekao je da se danas održava testiranje za učenike svih srednjih škola u BiH, a da su prethodno na IUS dolazili učenici završne godine medresa. Dodao je da tokom današnjeg testiranja i onog u majskom terminu očekuju da će ukupno 2.500 učenika prisustvovati ispitu.  


"Osim 100 i 50-postotnih dodjeljujemo i takozvane visoke stipendije 180 ili 190 posto. Ovo su stipendije koje dajemo samo za studente iz BiH, a posebno imamo programe za studente iz drugih zemalja svijeta. Fondacija za razvoj obrazovanja nastavljamo sa programom obrazovanja od predškolskog, srednjoškolskog i univerzitetskog. Od augusta ove godine planiramo organizovati prijem za učenike srednje škole. Sa otvaranjem srednje škole postaćemo institucija koja će obrazovanje organizovati od predškolskog nivoa, pa sve do doktorata. Stipendije dajemo za bh. studente, jer je naš cilj da uspješni učenici dobiju priliku da studiraju na IUS-u. Na taj način pomažemo obrazovanje u BiH, jer narod u BiH ne gledamo kao drugi narod i prihvatamo ga srcem i dušom. Ovaj univerzitet vidimo kao jedan uspješan most koji povezuje BiH i Tursku", naglasio je Topaloglu.

Među stotinama učenika koji su došli kako bi radili test za stipendiranje bila je i Ajla Ganić iz Visokog koja je završila gimnaziju i nada se da će joj studiranje na IUS-u otvoriti mnoge poslovne prilike u budućnosti.


"Za test na IUS-u čula sam preko interneta i od mojih prijatelja. Želim da studiram međunarodne odnose na univerzitetu, jer smatram da to donosi veliku perspektivu za mlade ljude. Prije svega, samo studiranje engleskog je sjajno za svakoga, a posebno za mene, jer bih voljela da idem u zemlje Evropske unije. Mislim da se nakon završetka studija na IUS-u nude sjajne prilike za pronalazak posla u drugim zemljama i mislim da je to sjajan prilika i za mene i za kolege iz moje škole. Čula sam da su profesori zaista sjajni, kao i program studiranja, a mogla sam se uvjeriti i da je cijeli kompleks IUS-a zaista lijep", kazala je Ganić.

IUS je osnovan od strane Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF), a pokrenut je u akademskoj 2004./2005. godini. IUS se nalazi u i čine ga sljedeći fakulteti: fakultet prirodnih i tehničkih nauka, fakultet menadžmenta i javne uprave, fakultet umjetnosti i društvenih nauka, pravni fakultet i edukacijski fakultet. 

AA

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri