24 Mayıs 2018 Perşembe
Anasayfa > Bosanski > MUSIAD: Recimo "Ne terorizmu" za mir u svijetu
MUSIAD: Recimo

MUSIAD: Recimo "Ne terorizmu" za mir u svijetu

23.12.2016 19:50 12 14 16 18 yazdır
Iz MÜSİAD-a je poslana poruka zajedništva u borbi protiv terorizma sa naglaskom na mir u svijetu
U izjavi potpisanoj od strane predsjednika Evropskih predstavništava MUSIAD-a (Asocijacija nezavisnih privrednika i biznismenanavodi se;


"Nalazimo se u Amsterdamu, jednom od najvažnijih glavnih gradova evropskih zemalja kako bismo otvorili predstavništvo MUSIAD-a. Želja nam je da ovim, novootvorenim predstavništvom ostvarimo još jače veze između Turske i Holandije.


Naša organizacija svjetskih biznismena, koja aktivno djeluje u 68 zemalja, zastupa i promoviše ideju mira i sloge, poslovanja po najvišim moralnim načelima i okuplja poslovne ljude koji svoje poslovne aktivnosti provode vođeni navedenim principima.


Vjerujući da su razlike te koje nas čine jačim i boljim, pridavali smo veliki značaj članstvu lokalnih biznismena u našoj organizaciji. Na ovaj način smo uspjeli i naučiti mnogo jedni od drugih, i zajedno postati jači.


Mišljenja smo da dijelimo istu ideju sa svim globalnim organizacijama. Vodeći ovom idejom zajedničkog rasta i napretka, ne možemo naći smisao u napadima terorističkih organizacija čiji je cilj unazađivanje u svakom smislu.


Svjedoci smo nemilih dešavanja u proteklom periodu. Ne štedeći vjeru, naciju, jezik, vjersku ili bilo koju etničku skupinu, terorizam napada cijeli svijet, nažalost, svakim slijedećim napadom, još nemilosrdnije i opasnije. 


Nažalost, u nanovijem takvom podlom napadu, izgubili smo uvaženog ruskog ambasadora, Nj.E. Andreja Karlova. Još uvijek u šoku od ovog tragičnog događaja, pristigla je vijest o još jednom užasnom događaju. Terorista je napadom kamionom na božićnom sajmu u Berlinu oduzeo mnoge nevine živote. Nedugo nakon toga, terorizam je prešao u Cirih, gdje je u lokalnoj džamiji otvorena pucnjava na ljude koji su se tu nalazili. Rezultat ovog "Crnog ponedjeljka" je smrt i ranjavanje nedužnih građana. Ovom prilikom izražavamo svoje najdublje saučešće porodici uvaženog ambasadora Karlova, kao i svim porodicama žrtava napada u Berlinu.


Kao što smo imali priliku vidjeti, terorizam, bez obzira na to koju masku stavio, pod kojom ideologijom ili religijom pokušao da izdigne svoje ime, oduzima živote nevinih ljudi diljem svijeta bez obzira na njihovu rasu, vjeru, naciju. Nebitno je ko je kriv, a ko u pravu, i šta je čiji razlog, opravdanje ne postoji. 


Svaki metak koji je ispaljen u nedužnu osobu, ispaljen je u pokušaj da se osigura mir na globalnom nivou.


Mi, MUSIAD, u svakom trenutku i na svakom mjestu, bespredmetno osuđujemo svaki vid terorizma. Terorizam nije problem jednog podneblja, kako se to ponekad smatra. Ne poznaje geografske predjele ni granice. Bol i  užas koji sije, jednako se osjeća i u Istanbulu, i Berlinu, i Lahoreu,  i Parizu, Ankari i Cirihu.


Upravo zbog toga, zajedno sa svim međunarodnim udruženjima i političkom voljom, radimo na tome da terorizam ne dobije priliku za djelovanje. 


Podržavamo sve vladine organizacije koje se bore protiv terorizma. Neće biti nikakvog kompromisa u borbi protiv  prljavih ruku koje pokušavaju da ugroze živote nevinih ljudi. Vjerujte nam na riječ, kao građani zemlje koja se već 30 godina bori prootiv terorizma, mi to odlično znamo. 


Kako bismo postigli mir u svijetu, pod hitno se moramo riješiti iluzije da terorizam predstavlja pripadnike samo jedne vjere, nacije ili određenog geografskog područja. Ukoliko zaista želimo da se u potpunosti riješimo terorizma,  i međunarodna javnost, prije nego bude prekasno, treba da ima isti senzibilitet na ovu temu."

 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği-MÜSİAD
Asocijacija nezavisnih privrednika i biznismena- MÜSİAD

Etiketler : musiad turska
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri