21 Haziran 2018 Perşembe
Anasayfa > Bosanski > Održan Trilateralni Poslovni Forum BiH-Srbija-Turska
Održan Trilateralni Poslovni Forum BiH-Srbija-Turska

Održan Trilateralni Poslovni Forum BiH-Srbija-Turska

22.10.2015 20:28 12 14 16 18 yazdır
U organizaciji Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, juče je u hotelu Bristol održan Trilateralni poslovni forum BiH-Srbija-Turska.

Forum su otvorili gospoda Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije, Mehmet Buyukeksi, potpredsjednik Odbora za međunarodne ekonomske odnose Republike Turske (DEIK), Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BIH, Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija R.Srbije i Nihat Zeybekci, ministar ekonomije R.Turske. Forumu je prusustvovalo blizu 200 učesnika odnosno predstavnika institucija, međunarodnih organizacija i 82 kompanije iz navedenih zemalja.


Govoreći o značaju jačanja međusobne saradnje triju zemalja posebno je istaknuto da će kompanije iz BiH i Srbije moći koristiti usluge 160 trgovinskih predstavništava Turske u svijetu, te da će za manje od mjesec dana u Istanbulu početi sa radom predstavništvo BiH i Srbije. Takođe je potencirano unapređenje infrastrukture, obzirom da BiH od svih zemalja u okruženju ima najlošiju mrežu saobraćajnica.
Nakon uvodnih obraćanja predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić, predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i potpredsjednik Odbora za međunarodne ekonomske odnose Turske (DEIK) Mehmet Buyukeksi potpisali su Memorandum o razumijevanju i time otvorili vrata bržem i lakšem unapređenju odnosa. Takođe je potpisan Memorandum o saradnji između IPSA i turske kompanije EMAY.


Trilateralni poslovni forum okončan je susretima privrednika triju zemalja kojima je ovo bila izuzetna prilika da kroz direktne razgovore ukažu na sve pogodnosti i prepreke međusobne saradnje ali i da započnu pregovore o konkretnim poslovnim projektima.


Komora BiH

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri