17 Haziran 2019 Pazartesi
Anasayfa > Bosanski > Podrška Erdoganu iz Sandžaka
Podrška Erdoganu iz Sandžaka

Podrška Erdoganu iz Sandžaka

06.04.2017 14:40 12 14 16 18 yazdır
"Balkanski muslimani vide u Turskoj i njenom predsedniku sunce koje na nas toplo i bratski greje sa istoka"

Udruženje Turaka u Srbiji je, na skupu pod nazivom "Podrška Republici Turskoj i predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu", u Novom Pazaru, pozvalo sve sunarodnike iz Sandžaka i Srbije koji žive u Republici Turskoj da pruže podršku ustavnim reformama na referendumu u toj zemlji koji će se održati 16. aprila ove godine.


Na skupu je poručeno da svi oni koji su porijeklom sa ovih prostora treba da se na referendumu izjasne sa "evet" (da) kao i da se referendum očekuje sa velikim nestrpljenjem, podrškom i oduševljenjem u Sandžaku i kod muslimana koji žive u Republici Srbiji.


Predsjednik Udruženja Turaka u Srbiji Alija Šahović je u obraćanju naveo da su Sandžaklije dosljedni i vjerodostojni osmanlijskoj kulturi i tradiciji, da kao pripadnici islama zajedničku i neraskidivu sponu vide u Republici Turskoj, te da pružaju zajedničku i neraskidivu podršku AK Partiji i lideru i predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.


Foto: Anadolija


"Muslimani Republike Srbije svim srcem podržavaju zemlju koju vole beskrajno, odnosno Republiku Tursku i njenog, nama izuzetno omiljenog i voljenog lidera, Recep Tayyip Erdogana. Bez sumnje, 16. april će biti dan velikog trijumfa ne samo Republike Turske već i muslimana koji žive u Republici Srbiji", poručio je Šahović.


On je kazao i da muslimani koji žive u Republici Srbiji doživljavaju Republiku Tursku i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kao predvodnika islamskog dijela svijeta, kao bitan, značajan faktor na svjetskoj političkoj sceni.


Šahović je poručio da je "za balkanske muslimane Turska veliki oslonac, bitan saveznik i veliki dost (prijatelj) koji garantuje opstanak i napredak" i najavio da će Turska biti ekonomski prisutna u Republici Srbiji i Sandžaku.


"Balkanski muslimani vide u Turskoj i njenom predsedniku sunce koje na nas toplo i bratski greje sa istoka. Republika Turska i njen predsednik Erdogan su najveća nada celog muslimanskog umeta. Svi muslimani sveta su trenutno uz Republiku Tursku, uz AK Partiju i predsednika Erdogana. Svi muslimani širom sveta smatraju ga za najveću ličnost u celom islamskom svetu", kazao je predsjednik Udruženja Turaka u Srbiji Alija Šahović.


Foto: Anadolija

Apsolutno smo sigurni da će Turska biti ekonomski prisutna u Republici Srbiji i Sandžaku, dodao je Šahović.


Tokom programa podrške ustavnim promjenama, prolaznicima i prisutnima na štandu kod sebilja na novopazarskom šetalištu su dijeljene turske zastave, majice, šalovi, fotografije sa likom Recepa Tayyipa Erdogana i ostali promotivni materijal.


Stariji Novopzarac Džafer Aljović kaže da je došao da podrži Erdogana zato što je on dobar i zato što je napravio jaku državu Tursku.


"Napravio je od Turske veliku silu. Želim samo dobro Erdoganu i cijelom turskom narodu", poručio je on.


Foto: Anadolija


Značajan broj prolaznika se tokom skupa fotografisao pored bilborda sa likom Erdogana i tražio tursku zastavu.


Za vrijeme skupa sa razglasa je puštana muzika koja se koristi tokom aktuelne kampanje podrške ustavnim reformama u Turskoj.


Novopazarski hor "Gazi Isa Beg" je izveo i poznatu tursku pjesmu "Canakkale Icinde".


U Istanbulu, Izmiru, Kocaeliju, Sakariyi i ostalim gradovima i regiajma Turske živi značajan broj državljana porijeklom iz Sandžaka, BiH i bivše Jugoslavije.


U Turskoj se 16. aprila održava referendum na kojem će se građani te zemlje izjasniti da li podržavaju ustavne reforme kojima se između ostalog uvodi predsjednički sistem, briše mogućnost da vojska vlada zemljom, povećava broj narodnih poslanika sa 550 na 600, omogućuje da parlament kontroliše rad šefa države.


AA

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri